image003.jpg

1 juni 2019

Zeer geslaagde 9e Pieter Stuyvesant Kuiertocht in De Blesse  

Ruim 2600 wandelaars!! De 9e Pieter Stuyvesant Kuiertocht op zaterdag 1 juni 2019 was een groot succes!

Alles werkte mee: zonovergoten weer, ruim 2600 enthousiaste wandelaars, vele tientallen vrijwilligers, veel publiek, geweldig entertainment, het kon niet op!
Foto's vindt u op onze Facebookpagina. We hopen zsm ook op deze site foto's en een filmverslag te plaatsen.

Wij kijken terug op een geweldige dag en hopen jullie op zaterdag 4 juni 2022* terug te zien voor de 10e editie van onze Kuiertocht!!

 

*Vanwege de coronamaatregelen hebben we besloten de kuiertocht van 2021 uit te stellen naar 3 juni 2023. 

Pieter Stuyvesant Kuiertocht start op manege

 Foto: Lenus van der Broek

De Zuid-Friese gemeente Weststellingwerf is een heerlijke regio om te wandelen.  Met bos, water, natuurgebieden en het typerende coulissenlandschap, is wandelen door Weststellingwerf een beleving.

De stichting Pieter Stuyvesant Kuiertocht organiseert een keer in de twee jaar (oneven jaren), op de eerste zaterdag in juni, een eendaags wandelevenement.
Inmiddels is de Pieter Stuyvesant Kuiertocht uitgegroeid tot een evenement met grote regionale allure.  Ook op de landelijke wandelkaart neemt de Pieter Stuyvesant Kuiertocht inmiddels een vaste plaats in. De tocht dankt haar naam aan de in Weststellingwerf geboren ontdekkingsreiziger Pieter Stuyvesant.

Op de hoogte blijven van het nieuws rondom de Pieter Stuyvesant Kuiertocht? Schrijf je dan in voor onze digitale nieuwsbrief.

Volg ons ook op Facebook!

Zaterdag 3 juni 2017

Wandelaars, vrijwilligers en sponsoren, wij kijken terug op een fantastische Pieter Stuyvesant Kuiertocht!
Deze achtste editie verschenen er meer dan 2700 wandelaars aan de start, die 10, 20, 30 of 42 kilometer wandelden door de prachtige Rottige Meente en Braandemeer.
Zon, een verfrissend buitje, gezellige sfeer, muziek, entertainment en vele lachende gezichten maakten deze zaterdag 3 juni onvergetelijk!

Albert en Meintsje Westra maakten onderweg een film om nog even lekker bij na te genieten.


Klik hier voor een fotoalbum van Lenus van der Broek.

Een speciaal woord  van dank richten wij aan alle sponsoren die deze PSK wederom hebben mogelijk gemaakt!

Tot de volgende keer!

Zaterdag 6 juni 2015

Drieduizend wandelaars genieten van zonnige Kuiertocht

OLDEHOLTPADE – Bijna drieduizend wandelaars genoten zaterdag 6 juni 2015 in de stralende zon van de zevende Pieter Stuyvesant Kuiertocht. Het tweejaarlijkse wandelevenement in Weststellingwerf lijkt patent te hebben op prachtig weer. In een uitstekende wandeltemperatuur, met af en toe een prettig verkoelend briesje, wandelden de ruim 2800 deelnemers in lange, bonte slierten door het landschap.

Marathon

Op de startlocatie in de landerijen van Maatman Pluimvee in Oldeholtpade was het zaterdagmorgen al vroeg druk. Nadat twee jaar geleden voor het eerst een marathonafstand van 42 kilometer aan de routes was toegevoegd en meteen al 300 wandelaars trok, startten er ditmaal ruim 400 personen aan deze tocht. De meeste deelnemers trok de route van 20 kilometer. In totaal gingen op deze tocht zo’n 1300 mensen van start.

Tussen 8.00 en 12.00 uur vertrokken zo’n beetje om het kwartier groepen wandelaars, voor een tocht van 42, 30, 20 of 10 kilometer. Niemand minder dan Pieter Stuyvesant zelf (alias PSK-voorzitter Wim Plekkenpol) liet iedere groep met een officieel startschot vertrekken.

Familietocht

De laatste route, de Familietocht, was dit jaar een test van de organiserende stichting Pieter Stuyvesant Kuiertocht. Kinderen mochten onder begeleiding van een volwassene deze tocht lopen. In tegenstelling tot de andere routes, was er hierbij geen voorinschrijving, maar konden ze zich in de tent aanmelden en meteen starten. Uiteindelijk vertrokken er zo’n 160 wandelaars voor deze tocht.

Zaterdag 1 juni 2013 

De zesde editie van de Pieter Stuyvesant Kuiertocht zit er weer op. Zo’n 3200 wandelaars beleefden zaterdag 1 juni een heerlijke wandeldag. Mede dankzij de inzet van ruim 100 vrijwilligers kijkt de organisatie van de PSK terug op een geslaagd evenement.

Een frisse wind maakte het de ruim honderd vrijwilligers niet altijd even gemakkelijk, maar de wandelaars van de Pieter Stuyvesant Kuiertocht klaagden zaterdag niet. Zij vonden het in meerderheid heerlijk wandelweer. Zo’n 3200 wandelaars gingen vanaf het terrein van Rensport Noordwolde van start voor de zesde editie van het Weststellingwerfse wandelevenement.

Scheidend voorzitter Marten Pelleboer ‘schoot’ verkleed als Pieter Stuyvesant alle wandelaars weg. Zijn opvolger, Wim Plekkenpol, was gedurende de dag spreekstalmeester op het evenement.

Onder de klanken van draaiorgel De Grote Dorus vertrokken de lopers in verschillende groepen voor de wandeltocht. Om 8.00 uur beten de deelnemers aan de 42,195 meter het spits af. Deze marathonafstand stond voor het eerst op het programma en bleek met bijna 400 deelnemers goed in de smaak te vallen. De meeste wandelaars kozen echter voor de route van ruim 20 kilometer, op de voet gevolgd door de 32 kilometer lange tocht.

Via Noordwolde-Zuid, Oosterstreek en Boijl liepen de wandelaars door Zandhuizen en het Rode Dorp, waar de korte route afboog terug naar Noordwolde. De 32 kilometer ging door tot De Hoeve om via Vinkega terug naar het Rensportterrein te gaan, terwijl de deelnemers aan de marathonafstond nog een lusje via Steggerda maakte

Zaterdag 1 september 2012 - speciale Stuyvesant 400-tocht 

Zaterdag 1 september 2012 vierde Weststellingwerf de vierhonderdste geboortedag van Pieter Stuyvesant. In samenwerking met de stichting Stuyvesant-400 heeft de stichting Pieter Stuyvesant Kuiertocht een eenmalige Stuvyesant-400 Kuiertocht georganiseerd.

Vierhonderd wandelaars volgden de voetsporen van Pieter Stuyvesant. De tocht startte in Peperga, de geboorteplaats van Pieter Stuyvesant en liep via Wolvega door de Rottige Meente naar Scherpenzeel, waar de ontdekkingsreiziger zijn kinderjaren doorbracht.

De organisatie kijkt terug op een geweldige dag, met prachtige weersomstandigheden en enthousiaste deelnemers.

Zaterdag 4 juni 2011

De 5e editie (lustrum) van de Pieter Stuyvesant Kuiertocht zit er weer op.
Gezien alle positieve reacties kan het bestuur terugzien op een zeer geslaagd wandelevenement. Van heinde en verre kwamen de wandelaars naar Sonnega. Er was zelfs een deelneemster uit Zwitserland.

De gemeente Weststellingwerf is voor de 5e keer op de wandelkaart gezet en het voltallige college van B. en W. gaf daar uiting aan. Alle drie de wethouders hebben de lange versie van de tocht meegelopen en burgemeester Gerard van Klaveren sprak ´s middags in de tent een dankwoord uit.

Inmiddels is de Pieter Stuyvesant Kuiertocht een klassieker geworden, die niet meer weg te denken valt in het landelijk wandelsportgebeuren. Maar het bestuur voegt daar gelijk nadrukkelijk aan toe dat een dergelijk groot evenement alleen maar georganiseerd kan worden dankzij de onontbeerlijke samenwerking met de besturen van de verenigingen voor Plaatselijk Belang langs de routes.