HeaderFOTOwebsite3.jpg

Zaterdag 1 juni 2013 

De zesde editie van de Pieter Stuyvesant Kuiertocht zit er weer op. Zo’n 3200 wandelaars beleefden zaterdag 1 juni een heerlijke wandeldag. Mede dankzij de inzet van ruim 100 vrijwilligers kijkt de organisatie van de PSK terug op een geslaagd evenement.

Een frisse wind maakte het de ruim honderd vrijwilligers niet altijd even gemakkelijk, maar de wandelaars van de Pieter Stuyvesant Kuiertocht klaagden zaterdag niet. Zij vonden het in meerderheid heerlijk wandelweer. Zo’n 3200 wandelaars gingen vanaf het terrein van Rensport Noordwolde van start voor de zesde editie van het Weststellingwerfse wandelevenement.

Scheidend voorzitter Marten Pelleboer ‘schoot’ verkleed als Pieter Stuyvesant alle wandelaars weg. Zijn opvolger, Wim Plekkenpol, was gedurende de dag spreekstalmeester op het evenement.

Onder de klanken van draaiorgel De Grote Dorus vertrokken de lopers in verschillende groepen voor de wandeltocht. Om 8.00 uur beten de deelnemers aan de 42,195 meter het spits af. Deze marathonafstand stond voor het eerst op het programma en bleek met bijna 400 deelnemers goed in de smaak te vallen. De meeste wandelaars kozen echter voor de route van ruim 20 kilometer, op de voet gevolgd door de 32 kilometer lange tocht.

Via Noordwolde-Zuid, Oosterstreek en Boijl liepen de wandelaars door Zandhuizen en het Rode Dorp, waar de korte route afboog terug naar Noordwolde. De 32 kilometer ging door tot De Hoeve om via Vinkega terug naar het Rensportterrein te gaan, terwijl de deelnemers aan de marathonafstond nog een lusje via Steggerda maakte

 

Inwoners van dorpen langs de route hadden veel moeite genomen om de wandelaars vertier te bieden. Zo werd bij de stempelpost in het dorpshuis in Boijl door velen genoten van een warme kop koffie met een stukje ‘lopersgebak’, terwijl op de achtergrond een muzikale groep bestaande uit Boijligers voor een gezellige sfeer zorgde.

Bij de pizzeria in Zandhuizen brachten de Stuyvesant Sailors de sfeer er goed in. Het shantykoor uit Wolvega liet menig wandelaar gezellig inhaken en meedeinen en -zingen met bekende zeemansliederen. Door het ontbreken van het zonnetje, werd door de meeste wandelaars op de verschillende rustposten niet te lang stilgezeten. Om de warmte in de benen te houden, kozen velen ervoor de pas erin te houden.

De Pieter Stuyvesant Kuiertocht staat bekend om de gezellige sfeer, die ook dit jaar werd vormgegeven door diverse optredens onderweg. Naast muziek, wachtte de wandelaars in het bos van de Spokedam bij Noordwolde een heuse theatervoorstelling. Al wandelend waanden de deelnemers zich bijna een eeuw terug in de tijd, in de dorpskroeg die toneelspelers uit Noordwolde-Zuid uitbeeldden. Met hun uitmuntende improvisatietechniek, kregen ze de lachers op de hand.De laatste kilometers door het centrum van Noordwolde, werden de wandelaars begeleid door fanfare De Woudklank en dweilorkest De Lendebloazers. In de tent kregen de deelnemers de laatste stempel en een herinneringsspeld aan de Pieter Stuyvesant Kuiertocht. Wie de vermoeide benen en voeten meteen wilde verwennen, kon op het terrein een massage nemen. Van dit aanbod werd gretig gebruik gemaakt. Zanger Bob Oukes uit Noordwolde hield het met zijn muziek nog lang gezellig in en rond de tent.

De organisatie kijkt tevreden terug op de zesde editie van de Kuiertocht, die voor de tweede maal plaatsvond in Noordwolde. Dankzij een goede samenwerking met het Rode Kruis Weststellingwerf, vrijwilligers van Rensport Noordwolde en de Plaatselijk Belangverenigingen in de omgeving, is de tocht zonder incidenten verlopen. Het Rode Kruis hoefde op het prikken van enkele blaren na, nagenoeg niet in actie te komen.

Ook op de sociale media was de Pieter Stuyvesant Kuiertocht zaterdag een hit. Op Facebook en Twitter deelden diverse wandelaars complimenten uit aan de organisatie en vrijwilligers. ‘Het moet voor jullie ook niet even gemakkelijk zijn geweest om met dit koude weer aan de weg te moeten staan’, laat Lutske Oosterhof horen. Rica de Ruiter reageert: ‘hoewel de zon ontbrak, was het een prachtige wandeltocht.’ Wimke van der Veen liep de 42 kilometer. ‘De Pieter Stuyvesant Kuiertocht volbracht, een prachtige tocht van 42 km. Bedankt alle mensen die dit weer mogelijk gemaakt hebben. Petje af.’ Bianca Koppers: ‘Het is de Pieter Stuyvesant Kuiertocht die vandaag de klok slaat. Heel Weststellingwerf aan de wandel. En dan mag ik niet ontbreken…Veel gelachen en ook nog gewandeld.’

Via de volgende weblink, komt u in het online fotoalbum van Lenus van der Broek. http://www.mijnalbum.nl/Album=MWICNOM7