HeaderFOTOwebsite3.jpg

Zaterdag 6 juni 2015

Drieduizend wandelaars genieten van zonnige Kuiertocht

OLDEHOLTPADE – Bijna drieduizend wandelaars genoten zaterdag 6 juni 2015 in de stralende zon van de zevende Pieter Stuyvesant Kuiertocht. Het tweejaarlijkse wandelevenement in Weststellingwerf lijkt patent te hebben op prachtig weer. In een uitstekende wandeltemperatuur, met af en toe een prettig verkoelend briesje, wandelden de ruim 2800 deelnemers in lange, bonte slierten door het landschap.

Marathon

Op de startlocatie in de landerijen van Maatman Pluimvee in Oldeholtpade was het zaterdagmorgen al vroeg druk. Nadat twee jaar geleden voor het eerst een marathonafstand van 42 kilometer aan de routes was toegevoegd en meteen al 300 wandelaars trok, startten er ditmaal ruim 400 personen aan deze tocht. De meeste deelnemers trok de route van 20 kilometer. In totaal gingen op deze tocht zo’n 1300 mensen van start.

Tussen 8.00 en 12.00 uur vertrokken zo’n beetje om het kwartier groepen wandelaars, voor een tocht van 42, 30, 20 of 10 kilometer. Niemand minder dan Pieter Stuyvesant zelf (alias PSK-voorzitter Wim Plekkenpol) liet iedere groep met een officieel startschot vertrekken.

Familietocht

De laatste route, de Familietocht, was dit jaar een test van de organiserende stichting Pieter Stuyvesant Kuiertocht. Kinderen mochten onder begeleiding van een volwassene deze tocht lopen. In tegenstelling tot de andere routes, was er hierbij geen voorinschrijving, maar konden ze zich in de tent aanmelden en meteen starten. Uiteindelijk vertrokken er zo’n 160 wandelaars voor deze tocht.

 

Gezelligheid

Terwijl de jongsten van start gingen, waren de lopers van de langere routes al mooi een eind op weg. Via pleisterplaatsen in Nijeholtpade (MFC), Ter Idzard (dorpshuis De Bult), Oldeholtpade (café Wever), Oldeholtwolde (camping De Geele Bosch) en Manege Vaartjes in Ter Idzard, ontvingen ze hun stempels waarmee ze bij de finish een traditioneel Pieter Stuyvesant Speldje verdienden.

Op de pleisterplaatsen was het, mede gezien het heerlijke weer, een al gezelligheid. Wandelaars legden er hun benen even te rusten, namen een verkoelend drankje of wat te eten, op sommige plekken – ook onderweg – sloegen omstanders spontaan aan het masseren van stramme kuiten. Muzikanten, zangkoren en andere artiesten gaven de tocht extra kleur met animerende optredens. In alle dorpen die de kuieraars aandeden zorgden de dorpsbewoners, onder aansturing van de plaatselijk belangen, voor een feestelijk onthaal.

200 vrijwilligers

Met alle verkeersregelaars, stempelaars, cateraars etc etc meegeteld waren er maar liefst 200 vrijwilligers actief om van de Pieter Stuyvesant Kuiertocht een succes te maken. De organisatie is al deze mensen stuk voor stuk dan ook ontzettend dankbaar en spreekt haar bijzondere waardering uit voor deze medewerking.

Ook het Rode Kruis was met grote eenheid vertegenwoordigd, maar profiteerde ook van het perfecte weer. Op enkele blaren en verdraaide knieën na, hoefden zij verder niet in actie te komen.

Na de finish werd er in en rond de tent op de start-/finishlocatie menig verkoelend en verdiend drankje genuttigd en bleef het onder het genot van live-muziek nog lang gezellig.

De stichting Pieter Stuyvesant Kuiertocht spreekt nogmaals haar grote dank uit aan alle wandelaars en vrijwilligers die deze dag tot een succes hebben gemaakt en hoopt iedereen over twee jaar weer te zien bij een nieuwe Pieter Stuyvesant Kuiertocht.

www.pskuiertocht. nl -> Volg ons ook op Facebook!

Links naar fotoalbums:

Lenus van der Broek

Elly Koopman